17 December 2015

Dania świąteczne - tradycje w mojej rodzinie


Każda rodzina ma swoje obyczaje i tradycje, mogą one się niewiele zmieniać w przeciągu lat ale raczej mają niezmienne podstawy. Nowa rodzina z czasem uczy się tworzyć własne. Pięć lat w Polsce przekonały mnie do tradycyjnej kuchni i potraw wigilijnych. Jest ich całe mnóstwo ale już mam pewne dania w corocznym menu. Nie szkodzi, że nie wszystkie podobają się rodzinie męża :P
Już pojawiają się artykuły - poradniki o tym, jak nie przytyć na Święta. Ja s kolei przygotowałam coś ciekawszego: moje ulubione i sprawdzone przepisy (na Wigilie oraz Święta Bożego Narodzenia).

Kompot z suszu

Skład

Suszone śliwki 250 g

Figi250 g

Jabłka i gruszki suszone300 g

Mała cytryna1

Cukier3 łyżki



Ten bezcenny przepis należy do autorstwa Macieja Kuronia.
Śliwki i figi płuczemy szybko w wodzie, wkładamy do oddzielnych naczyń i zalewamy zimną przegotowaną woda, tak żeby pokryła owoce. Moczymy przez całą noc. Suszone jabłka i gruszki zalewamy również zimną przegotowaną wodą, ale możemy moczyć krócej. Oddzielnie namoczone owoce gotujemy. Do namoczonych śliwek dodajemy łyżkę cukru i tylko zagotowujemy. Do fig dodajemy łyżkę cukru, sok z cytryny, skórkę z cytryny i gotujemy 5 minut. Do namoczonych suszonych jabłek i gruszek dodajemy łyżkę cukru i gotujemy około 15 minut. Oddzielnie ugotowane składniki kompotu łączymy (usuwamy skórkę cytryny) i odstawiamy do schłodzenia. Podajemy w temperaturze pokojowej.

Ciastka cynamonowo-imbirowe


Przepis z kuchnialidla.pl
Czas przygotowania wynosi ok.2 godzin (na stronie podane jest 30 min)

Skład

Mąka150 gDekoracja
Mączka ze zmielonych orzechów laskowych100 gniewielka ilość migdałów
Miękkie masło100 gniewielka ilość orzechów włoskich
Laska wanilii1niewielka ilość orzechów laskowych
Cukier puder60 gniewielka ilość cukru trzcinowego
Jajko L1

Cynamon starty2 łyżeczki






Mąkę mieszamy z mączką orzechową lub migdałową. Dodajemy miękkie masło, nasionka z laski wanilii, cukier puder, jajko oraz cynamon. Wszystkie składniki delikatnie łączymy w misce za pomocą palców lub nożem na desce. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki mniej więcej na 1 godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość około 4-5 mm. Używając foremek, wycinamy ciasteczka o różnych kształtach lub kroimy ciasto w prostokąty.
Ciasteczka dekorujemy orzechami i cukrem trzcinowym. Gotowe ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy w temperaturze 175°C około 12-15 minut na złoty kolor.


Kolejny przepis wypróbowałam w Boże Narodzenie rok temu.
Czas przygotowania wynosi ok. 2 godzin.

Skład


Masło ekstra100 gMiód250 g
Cukier biały125 g
Goździk (w proszku lub cały - ok.50 szt)1 łyżeczkaCynamon tarty1 łyżeczka
Imbir w proszku2 łyżeczkiJajko L
Sól0.3 łyżeczki        Kakao w proszku10 g
Mąka pszenna500 gProszek do pieczenia10 g
Cukier puder100 g


Najpierw podgrzewamy na patelni na małym ogniu miód, masło i cukier dopóki cukier nie rozpuści się całkowicie. Następnie bierzemy goździk w proszku, dodajemy imbir w proszku (chyba że świeży, wtedy trzeba go pokroić na malutkie kawałeczki), mieszamy i dodajemy cynamon. We wcześniej przygotowany miód z masłem dodajemy sól, kakao i przyprawy (patrz wyżej). Czekamy aż całość wystygnie i dodajemy jajko. Wszystko jeszcze raz mieszamy. Mąkę osobno mieszamy z proszkiem do pieczenia i powoli wsypujemy do wcześniej przygotowanej mieszanki. Ciasto trzeba bardzo dobrze ugnieść a następnie włożyć do lodówki na ok 3-4 godziny. Ochłodzone ciasto można pokroić na kilka części i w momencie kiedy pracujemy z jedną, pozostałe trzymać w lodówce. Dobrze schłodzone ciasto łatwo wałkuje się i kroi za pomocą foremek. Ciasteczka wykładamy na papier do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 10-12 min przy temperaturze 200 stopni.




Kruche pierogi z mięsem

Skład


Na ok. 40 pierogów

Mąka250 gFarsz
Kwaśna śmietana1 łyżka1 cebula
Miękkie masło100 g500 g mięsa (wiepszowo-wołowe)
Suszona pietruszka1 łyżka

Sólszczypta

Jajko żółtko2







Mięso wcześniej kupowałam już zmielone, odkąd mam maszynkę ta potrzeba odpadła. Zmielone mięso smażymy na patelni, w oleju gdzie wstępnie była smażona cebulka. Najlepiej dać farszu ostygnąć a następnie podsuszyć i pozbawić się nadmiaru tłuszczu. Mięsny farsz można oczywiście zamienić na grzybowy.
Kruche ciasto zaczyna się od posiekania masła z mąką. Dodajemy żółtka, sól, pietruszkę i śmietanę i wszystko łączymy w całość, bez nadmiernego zagniatania. Owińmy ciasto w folię i włóżmy do lodówki na przynajmniej 30 minut.
W tym czasie możemy ugotować farsz. Dalej rozwałkujemy ciasto bardzo cienko, ok. 2 mm na grubość i wycinamy "krążki". Po ułożeniu nadzienia zaklejamy. Pozostaje tylko upiec kruche kruche pierogi na 180ºC (termoobieg) przez 15 minut, aż się lekko zrumienią.


Śledzie z żurawiną

Skład

Śledzi250 g

Woda0,5 lliść laurowy
Żurawina suszona2 garścipieprz
Czerwona cebula1

Cukier1 łyżeczka

Olej 1/2 szklanki






Śledzie warto przez godzinę moczyć w wodzie. Cebulę kroimy w cienkie plastry, podsmażamy na oleju na małym ogniu przez 5 minut. Kolejne 5 minut dusimy cebulę wraz z cukrem, liściem laurowym (można dodać ziele angielskie). Suszoną żurawinę zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na 10 minut. Używałam również konfitury: z nią smakuje nawet lepiej. Kolej na śledzi: osuszone kroimy w niewielkie kawałki.
Na talerzu układamy śledzie, odcedzoną żurawinę (lub konfiturę), cebulę. Można również doprawić świeżo mielonym pieprzem.



Keks cwibak

Skład

Mąka500 gRum                                                                80 ml
Masło250 gBakalii                                                     100-200 gr
Cukier waniliowy4 łyżeczki

Proszek do pieczenia4 łyżeczki

Cukier puder180 g

Jajko 3

Mleko1/4 szklanki



Bakalii trzeba pokroić w drobne kawałki, w przypadku rodzynek, je trzeba zalać najpierw wrzącą wodą i pozostawić na 10 minut. Po wyjęciu rodzynek z wody, zalewamy je rumem i pozostawiamy na ok. godzinę. Zatem rodzynki odsączamy a rum pozostawiamy do ciasta. Bakalie łączymy z 2 łyżkami mąki. 
Następnie, masło ucieramy na gładką masę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. W trakcie dodajemy po jednemu jajku. W oryginalnym przepisie dodawane jest 5 jajek. Dalej partiami dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy rum a na koniec - mleko. Mieszając uzyskujemy gładką masę. 
Na sam koniec łączymy ciasto i bakalie i wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wstawiamy do piekarnika, rozgrzanego do 220 stopni. Po włożeniu cwibaka zmniejszmy temperaturę do 170 stopni. Ciasto będzie gotowe po ok. 70 minutach ale po 30 minutach trzeba go naciąć wzdłuż nożem. Oryginał zobaczyć TUTAJ


Życzę smacznego!

9 comments:

  1. Ojej ale to wszystko musi być smakowite! :-)

    ReplyDelete
  2. Mmm pierogi, pycha! :)

    miss-and-jess.blogspot.com

    ReplyDelete
  3. pierogi jadłabym i jadłabym!:D a ciasteczka cynamonowo-imbirowe - pychotka!
    Sandicious

    ReplyDelete
    Replies
    1. No właśnie co roku tak robię :) Na szczęście wszyscy są zajęci ciastami i sałatkami :D

      Delete
  4. wszystko co podaje się na wigilię marzy mi się cały rok i cały rok czekam na ten jedyny dzień.
    Potem jest pasterka, którą uwielbiam.

    ReplyDelete
  5. U mnie nie ma żadnej z wyżej wymienionych potraw, prócz kompotu. Którego i tak nie piję, bo nie lubię:P
    A na ciasteczka narobiłaś mi smaka.;)
    Zapraszam na bloga.

    ReplyDelete
  6. Wow, wszystko wygląda tak apetycznie:)

    ReplyDelete

Share
zBLOGowani.pl