Każda rodzina ma swoje obyczaje i tradycje, mogą one się niewiele zmieniać w przeciągu lat ale raczej mają niezmienne podstawy. Nowa rodzina z czasem uczy się tworzyć własne. Pięć lat w Polsce przekonały mnie do tradycyjnej kuchni i potraw wigilijnych. Jest ich całe mnóstwo ale już mam pewne dania w corocznym menu. Nie szkodzi, że nie wszystkie podobają się rodzinie męża :P
Już pojawiają się artykuły - poradniki o tym, jak nie przytyć na Święta. Ja s kolei przygotowałam coś ciekawszego: moje ulubione i sprawdzone przepisy (na Wigilie oraz Święta Bożego Narodzenia).
Kompot z suszu
Skład
Suszone śliwki | 250 g | ||
Figi | 250 g | ||
Jabłka i gruszki suszone | 300 g | ||
Mała cytryna | 1 | ||
Cukier | 3 łyżki |
Ten bezcenny przepis należy do autorstwa Macieja Kuronia.
Śliwki i figi płuczemy szybko w wodzie, wkładamy do oddzielnych naczyń i zalewamy zimną przegotowaną woda, tak żeby pokryła owoce. Moczymy przez całą noc. Suszone jabłka i gruszki zalewamy również zimną przegotowaną wodą, ale możemy moczyć krócej. Oddzielnie namoczone owoce gotujemy. Do namoczonych śliwek dodajemy łyżkę cukru i tylko zagotowujemy. Do fig dodajemy łyżkę cukru, sok z cytryny, skórkę z cytryny i gotujemy 5 minut. Do namoczonych suszonych jabłek i gruszek dodajemy łyżkę cukru i gotujemy około 15 minut. Oddzielnie ugotowane składniki kompotu łączymy (usuwamy skórkę cytryny) i odstawiamy do schłodzenia. Podajemy w temperaturze pokojowej.
Ciastka cynamonowo-imbirowe
Skład
Mąka | 150 g | Dekoracja | |
Mączka ze zmielonych orzechów laskowych | 100 g | niewielka ilość migdałów | |
Miękkie masło | 100 g | niewielka ilość orzechów włoskich | |
Laska wanilii | 1 | niewielka ilość orzechów laskowych | |
Cukier puder | 60 g | niewielka ilość cukru trzcinowego | |
Jajko L | 1 | ||
Cynamon starty | 2 łyżeczki |
Mąkę mieszamy z mączką orzechową lub migdałową. Dodajemy miękkie masło, nasionka z laski wanilii, cukier puder, jajko oraz cynamon. Wszystkie składniki delikatnie łączymy w misce za pomocą palców lub nożem na desce. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki mniej więcej na 1 godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość około 4-5 mm. Używając foremek, wycinamy ciasteczka o różnych kształtach lub kroimy ciasto w prostokąty.
Ciasteczka dekorujemy orzechami i cukrem trzcinowym. Gotowe ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy w temperaturze 175°C około 12-15 minut na złoty kolor.
Kolejny przepis wypróbowałam w Boże Narodzenie rok temu.
Czas przygotowania wynosi ok. 2 godzin.
Czas przygotowania wynosi ok. 2 godzin.
Skład
Masło ekstra | 100 g | Miód | 250 g |
Cukier biały | 125 g | ||
Goździk (w proszku lub cały - ok.50 szt) | 1 łyżeczka | Cynamon tarty | 1 łyżeczka |
Imbir w proszku | 2 łyżeczki | Jajko L | 1 |
Sól | 0.3 łyżeczki | Kakao w proszku | 10 g |
Mąka pszenna | 500 g | Proszek do pieczenia | 10 g |
Cukier puder | 100 g |
Najpierw podgrzewamy na patelni na małym ogniu miód, masło i cukier dopóki cukier nie rozpuści się całkowicie. Następnie bierzemy goździk w proszku, dodajemy imbir w proszku (chyba że świeży, wtedy trzeba go pokroić na malutkie kawałeczki), mieszamy i dodajemy cynamon. We wcześniej przygotowany miód z masłem dodajemy sól, kakao i przyprawy (patrz wyżej). Czekamy aż całość wystygnie i dodajemy jajko. Wszystko jeszcze raz mieszamy. Mąkę osobno mieszamy z proszkiem do pieczenia i powoli wsypujemy do wcześniej przygotowanej mieszanki. Ciasto trzeba bardzo dobrze ugnieść a następnie włożyć do lodówki na ok 3-4 godziny. Ochłodzone ciasto można pokroić na kilka części i w momencie kiedy pracujemy z jedną, pozostałe trzymać w lodówce. Dobrze schłodzone ciasto łatwo wałkuje się i kroi za pomocą foremek. Ciasteczka wykładamy na papier do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 10-12 min przy temperaturze 200 stopni.
Kruche pierogi z mięsem
Skład
Na ok. 40 pierogów
Mąka | 250 g | Farsz | |
Kwaśna śmietana | 1 łyżka | 1 cebula | |
Miękkie masło | 100 g | 500 g mięsa (wiepszowo-wołowe) | |
Suszona pietruszka | 1 łyżka | ||
Sól | szczypta | ||
Jajko żółtko | 2 | ||
Mięso wcześniej kupowałam już zmielone, odkąd mam maszynkę ta potrzeba odpadła. Zmielone mięso smażymy na patelni, w oleju gdzie wstępnie była smażona cebulka. Najlepiej dać farszu ostygnąć a następnie podsuszyć i pozbawić się nadmiaru tłuszczu. Mięsny farsz można oczywiście zamienić na grzybowy.
Kruche ciasto zaczyna się od posiekania masła z mąką. Dodajemy żółtka, sól, pietruszkę i śmietanę i wszystko łączymy w całość, bez nadmiernego zagniatania. Owińmy ciasto w folię i włóżmy do lodówki na przynajmniej 30 minut.
Kruche ciasto zaczyna się od posiekania masła z mąką. Dodajemy żółtka, sól, pietruszkę i śmietanę i wszystko łączymy w całość, bez nadmiernego zagniatania. Owińmy ciasto w folię i włóżmy do lodówki na przynajmniej 30 minut.
W tym czasie możemy ugotować farsz. Dalej rozwałkujemy ciasto bardzo cienko, ok. 2 mm na grubość i wycinamy "krążki". Po ułożeniu nadzienia zaklejamy. Pozostaje tylko upiec kruche kruche pierogi na 180ºC (termoobieg) przez 15 minut, aż się lekko zrumienią.
Śledzie z żurawiną
Skład
Śledzi | 250 g | ||
Woda | 0,5 l | liść laurowy | |
Żurawina suszona | 2 garści | pieprz | |
Czerwona cebula | 1 | ||
Cukier | 1 łyżeczka | ||
Olej | 1/2 szklanki | ||
Śledzie warto przez godzinę moczyć w wodzie. Cebulę kroimy w cienkie plastry, podsmażamy na oleju na małym ogniu przez 5 minut. Kolejne 5 minut dusimy cebulę wraz z cukrem, liściem laurowym (można dodać ziele angielskie). Suszoną żurawinę zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na 10 minut. Używałam również konfitury: z nią smakuje nawet lepiej. Kolej na śledzi: osuszone kroimy w niewielkie kawałki.
Na talerzu układamy śledzie, odcedzoną żurawinę (lub konfiturę), cebulę. Można również doprawić świeżo mielonym pieprzem.
Keks cwibak
Skład
Mąka | 500 g | Rum 80 ml | |
Masło | 250 g | Bakalii 100-200 gr | |
Cukier waniliowy | 4 łyżeczki | ||
Proszek do pieczenia | 4 łyżeczki | ||
Cukier puder | 180 g | ||
Jajko | 3 | ||
Mleko | 1/4 szklanki |
Bakalii trzeba pokroić w drobne kawałki, w przypadku rodzynek, je trzeba zalać najpierw wrzącą wodą i pozostawić na 10 minut. Po wyjęciu rodzynek z wody, zalewamy je rumem i pozostawiamy na ok. godzinę. Zatem rodzynki odsączamy a rum pozostawiamy do ciasta. Bakalie łączymy z 2 łyżkami mąki.
Następnie, masło ucieramy na gładką masę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. W trakcie dodajemy po jednemu jajku. W oryginalnym przepisie dodawane jest 5 jajek. Dalej partiami dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy rum a na koniec - mleko. Mieszając uzyskujemy gładką masę.
Na sam koniec łączymy ciasto i bakalie i wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wstawiamy do piekarnika, rozgrzanego do 220 stopni. Po włożeniu cwibaka zmniejszmy temperaturę do 170 stopni. Ciasto będzie gotowe po ok. 70 minutach ale po 30 minutach trzeba go naciąć wzdłuż nożem. Oryginał zobaczyć TUTAJ
Życzę smacznego!
Ojej ale to wszystko musi być smakowite! :-)
ReplyDeleteMmm pierogi, pycha! :)
ReplyDeletemiss-and-jess.blogspot.com
pierogi jadłabym i jadłabym!:D a ciasteczka cynamonowo-imbirowe - pychotka!
ReplyDeleteSandicious
No właśnie co roku tak robię :) Na szczęście wszyscy są zajęci ciastami i sałatkami :D
Deletewszystko co podaje się na wigilię marzy mi się cały rok i cały rok czekam na ten jedyny dzień.
ReplyDeletePotem jest pasterka, którą uwielbiam.
Też już nie mogę się doczekać!
Deletemniaaam! :)
ReplyDeleteU mnie nie ma żadnej z wyżej wymienionych potraw, prócz kompotu. Którego i tak nie piję, bo nie lubię:P
ReplyDeleteA na ciasteczka narobiłaś mi smaka.;)
Zapraszam na bloga.
Wow, wszystko wygląda tak apetycznie:)
ReplyDelete