Dzisiaj przedstawiam niezwykły dla mnie temat...
Do świat jeszcze daleko, a ja już zaczynam eksperymentować z przepisami na słodkości. Prawda jest taka, że kuchnia bożonarodzeniowa jest jedyna w swoim rodzaju i wiele osób przyznaje się, że czekają na te święta głównie z powodów gastronomicznych. Osobiście uważam, że na niektóre dania nie trzeba czekać cały rok, a można je przygotować w każdej wolnej chwili. Nic nie stoi na przeszkodzie upiec pierogi z kruchego ciasta lub właśnie ciasteczka imbirowe czy cynamonowe. To wcale nie wymaga dużo czasu (przecież to nie galareta z karpia), a napewno uszczęśliwi całą rodzinę.
Nie należę do grona blogerów kulinarnych, lecz niektórzy z Was pytali ostatnio o przepis na ciasteczka cynamonowe, zdjęcie których opublikowałam na Instagramie. Przyznam się że zainspirowała mnie reklama cukierni Lidla. Mam również swój sprawdzony przepis którym chętnie się z Wami podzielię w tym poście.
Skład
Mąka | 150 g | Dekoracja | |
Mączka ze zmielonych orzechów laskowych | 100 g | niewielka ilość migdałów | |
Miękkie masło | 100 g | niewielka ilość orzechów włoskich | |
Laska wanilii | 1 | niewielka ilość orzechów laskowych | |
Cukier puder | 60 g | niewielka ilość cukru tczcinowego | |
Jajko L | 1 | ||
Cynamon starty | 2 łyżeczki |
Mąkę mieszamy z mączką orzechową lub migdałową. Dodajemy miękkie masło, nasionka z laski wanilii, cukier puder, jajko oraz cynamon. Wszystkie składniki delikatnie łączymy w misce za pomocą palców lub nożem na desce. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki mniej więcej na 1 godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość około 4-5 mm. Używając foremek, wycinamy ciasteczka o różnych kształtach lub kroimy ciasto w prostokąty.
Ciasteczka dekorujemy orzechami i cukrem trzcinowym. Gotowe ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy w temperaturze 175°C około 12-15 minut na złoty kolor.
Kolejny przepis wypróbowałam w Boże Narodzenie rok temu.
Czas przygotowania wynosi ok. 2 godzin.
Czas przygotowania wynosi ok. 2 godzin.
Skład
Masło ekstra | 100 g | Miód | 250 g |
Cukier biały | 125 g | ||
Goździk (w proszku lub cały - ok.50 szt) | 1 łyżeczka | Cynamon tarty | 1 łyżeczka |
Imbir w proszku | 2 łyżeczki | Jajko L | 1 |
Sól | 0.3 łyżeczki | Kakao w proszku | 10 g |
Mąka pszenna | 500 g | Proszek do pieczenia | 10 g |
Cukier puder | 100 g |
Najpierw podgrzewamy na patelni na małym ogniu miód, masło i cukier dopóki cukier nie rospuści się całkowicie. Następnie bierzemy goździk w proszku, dodajemy imbir w przoszku (chyba że świeży, wtedy trzeba go pokroić na malutkie kawałeczki), mieszamy i dodajemy cynamon. We wcześniej przygotowany miód z masłem dodajemy sól, kakao i przyprawy (patrz wyżej). Czekamy aż całość wystygnie i dodajemy jajko. Wszystko jeszcze raz meszamy. Mąkę osobno mieszamy z proszkiem do pieczenia i powoli wsypujemy do wcześniej przygotowanej mieszanki. Ciasto trzeba bardzo dobrze ugnieśc a następnie włożyć do lodówki na ok 3-4 godziny. Ochłodzone ciasto można pokroić na kilka części i w momencie kiedy pracujemy z jedną, pozostałe trzymać w lodówce. Dobrze schłodzone ciasto łatwo wałkuje się i kroi za pomocą foremek. Ciasteczka wykładamy na papier do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 10-12 min przy temperaturze 200 stopni.
Życzę smacznego!
Признаюсь сразу: кулинарные блоги - это не моя стезя. В то время, как многие из Вас могут похвастаться новым рецептом, я как Кэрри Бредшоу из Секса в большом городе далека от таких вещей. Однако, есть несколько блюд, которые я готовлю с охотой и, более того, могу предложить своим гостям :)
Одно из последних фото на Истаграме вызвало бурный интерес, и по многочисленным просьбам, делюсь рецептом на Рождественские печенья с корицей и имбирем. Ниже Вы можете найти два разных и одинаково вкусных рецепта.
Рецепт номер раз.
Состав
Сливочное масло | 100 г | Мёд | 250 г |
Сахар-песок | 125 г | Сахарная пудра | 100 г |
Гвоздика (ок. 50 шт или 1 ч.л. тертой гвоздики) | 1 ч.л. | Корица молотая | 1 ч.л. |
Имбирь в порошке | 3 см | Яйцо куриное | 1 шт. |
Соль | 0.3 ч.л. | Какао-порошок | 10 г |
Мука пшеничная | 500 г | Разрыхлитель теста | 10 г |
Время приготовления около 5 часов (вместе с охлаждением теста).
На небольшом огне разогреваем мёд, масло и сахар до полного растворения последнего и снимаем с плиты. Гвоздику перемалываем и просеиваем через сито, если есть молотая корица, то достаточно одной чайной ложки. В нее добавляем имбирь (1 чайная ложка) и всё перемешиваем, добавляя корицу.
В масляно-медовую смесь, приготовленную в самом начале, добавляем соль, какао и полученные пряности. Оставляем все до охлаждения, в теплую смесь добавляем яйцо. Муку отдельно перемешиваем с разрыхлителем и только после этого постепенно добавляем к остальной части смеси. После тщательного вымешивания, делаем из теста плотный шарик, кладем в пластиковый пакет и на 3-4 часа в холодильник. Охлажденное тесто я предпочитаю порезать на несколько частей, и пока одна раскатывается, остальные продолжают лежать в холодильнике. Раскатанное тесто режем с помощью формочек и выкладываем на пергаментной бумаге.
Рецепт номер два.
Состав
Мука | 150 г | Для декорации | |
Молотые лесные орехи или миндаль молотый | 100 г | миндаль | |
Масло | 100 г | грецкий орех | |
Ваниль молотая или ванильный сахар | 1 ч.л. | лещина | |
Сахар | 60 г | ||
Яйцо | 1 | ||
Корица молотая | 2 ч.л. |
Муку перемешиваем с молотыми орехами. Затем добавляем размягчённое масло (можно порезать предварительно ножом), ваниль, сахар-порок, яйцо и корицу. Все вместе осторожно смешиваем руками или при помощи ножа на доске. Готовое тесто должно отставать от рук и не приклеиваться. Как только получится добиться нужной консистенции, скатываем из теста шар и кладем в полиэтиленовый пакет и на час кладем в холодильник (в зависимости от температуры холодильника, этого времени может быть недостаточно. В таком случае тесто можно на 10-15 минут переложить в морозилку).
Охлажденное тесто легко раскатывается, наилучшая толщина для печенья - 4-5 мм. С помощью формочек вырезаем тесто и выкладываем на пергамент и ставим в духовку на 12-15 мин до получения золотистого цвета. Температура около 175°-200°.
Желаю всем Вам приятного аппетита!
No comments:
Post a Comment