13 December 2016

Pieczone grejpfruty na idealne zimowe śniadanie

Znalazłam moim zdaniem idealne śniadanie na zimowe weekendy: pieczone grejpfruty. Najlepszy przepis w kulinarnej książce "Dzień dobry. Śniadania z Małgosią Mintą".

Potrzebujemy:
  • dwa czerwone grejpfruty
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżeczkę cynamonu
  • 3 łyżki krojonych w plastry migdałów




Grejpfruty kroimy na pół i umieszczamy stabilnie w żaroodpornym naczyniu. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Cynamon i cukier trzeba wymieszać, posypać cienką warstwą przekrojone grejpfruty, następnie dodać na górę krojone migdały. Już wygląda pysznie, prawda? A co powiecie na owoce po 10 minutach w piekarniku, kiedy góra zarumieni się a kuchnia popłynie zapachem cynamonu. 
 
Chwilę po wyjęciu z piekarniku owoce już gotowe do zjedzenia. Warto szybko chwycić łyżeczkę i zabrać się za smaczne, z chrupiącą górą grejpfruty. Środek może wydawać się delikatnie gorzkim ale wierzch - obłędnie słodki!   






1 comment:

  1. Interesting post my dear, thank you for sharing :-)

    ReplyDelete

Share
zBLOGowani.pl