Znalazłam moim zdaniem idealne śniadanie na zimowe weekendy: pieczone grejpfruty. Najlepszy przepis w kulinarnej książce "Dzień dobry. Śniadania z Małgosią Mintą".
Potrzebujemy:
- dwa czerwone grejpfruty
- 3 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżeczkę cynamonu
- 3 łyżki krojonych w plastry migdałów
Grejpfruty kroimy na pół i umieszczamy stabilnie w żaroodpornym naczyniu. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Cynamon i cukier trzeba wymieszać, posypać cienką warstwą przekrojone grejpfruty, następnie dodać na górę krojone migdały. Już wygląda pysznie, prawda? A co powiecie na owoce po 10 minutach w piekarniku, kiedy góra zarumieni się a kuchnia popłynie zapachem cynamonu.
Chwilę po wyjęciu z piekarniku owoce już gotowe do zjedzenia. Warto szybko chwycić łyżeczkę i zabrać się za smaczne, z chrupiącą górą grejpfruty. Środek może wydawać się delikatnie gorzkim ale wierzch - obłędnie słodki!
Interesting post my dear, thank you for sharing :-)
ReplyDelete