26 November 2014

Ciasteczka cynamonowe

Dzisiaj przedstawiam niezwykły dla mnie temat...
Do świat jeszcze daleko, a ja już zaczynam eksperymentować z przepisami na słodkości. Prawda jest taka, że kuchnia bożonarodzeniowa jest jedyna w swoim rodzaju i wiele osób przyznaje się, że czekają na te święta głównie z powodów gastronomicznych. Osobiście uważam, że na niektóre dania nie trzeba czekać cały rok, a można je przygotować w każdej wolnej chwili. Nic nie stoi na przeszkodzie upiec pierogi z kruchego ciasta lub właśnie ciasteczka imbirowe czy cynamonowe. To wcale nie wymaga dużo czasu (przecież to nie galareta z karpia), a napewno uszczęśliwi całą rodzinę.
Nie należę do grona blogerów kulinarnych, lecz niektórzy z Was pytali ostatnio o przepis na ciasteczka cynamonowe, zdjęcie których opublikowałam na Instagramie. Przyznam się że zainspirowała mnie reklama cukierni Lidla. Mam również swój sprawdzony przepis którym chętnie się z Wami podzielię w tym poście.

Przepis z kuchnialidla.pl
Czas przygotowania wynosi ok.2 godzin (na stronie podane jest 30 min)

Skład

Mąka150 gDekoracja
Mączka ze zmielonych orzechów laskowych100 gniewielka ilość migdałów
Miękkie masło100 gniewielka ilość orzechów włoskich
Laska wanilii1niewielka ilość orzechów laskowych
Cukier puder60 gniewielka ilość cukru tczcinowego
Jajko L1

Cynamon starty2 łyżeczki






Mąkę mieszamy z mączką orzechową lub migdałową. Dodajemy miękkie masło, nasionka z laski wanilii, cukier puder, jajko oraz cynamon. Wszystkie składniki delikatnie łączymy w misce za pomocą palców lub nożem na desce. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki mniej więcej na 1 godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość około 4-5 mm. Używając foremek, wycinamy ciasteczka o różnych kształtach lub kroimy ciasto w prostokąty.
Ciasteczka dekorujemy orzechami i cukrem trzcinowym. Gotowe ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy w temperaturze 175°C około 12-15 minut na złoty kolor.




Kolejny przepis wypróbowałam w Boże Narodzenie rok temu.
Czas przygotowania wynosi ok. 2 godzin.

Skład


Masło ekstra100 gMiód250 g
Cukier biały125 g
Goździk (w proszku lub cały - ok.50 szt)1 łyżeczkaCynamon tarty1 łyżeczka
Imbir w proszku2 łyżeczkiJajko L
Sól0.3 łyżeczki        Kakao w proszku10 g
Mąka pszenna500 gProszek do pieczenia10 g
Cukier puder100 g


Najpierw podgrzewamy na patelni na małym ogniu miód, masło i cukier dopóki cukier nie rospuści się całkowicie. Następnie bierzemy goździk w proszku, dodajemy imbir w przoszku (chyba że świeży, wtedy trzeba go pokroić na malutkie kawałeczki), mieszamy i dodajemy cynamon. We wcześniej przygotowany miód z masłem dodajemy sól, kakao i przyprawy (patrz wyżej). Czekamy aż całość wystygnie i dodajemy jajko. Wszystko jeszcze raz meszamy. Mąkę osobno mieszamy z proszkiem do pieczenia i powoli wsypujemy do wcześniej przygotowanej mieszanki. Ciasto trzeba bardzo dobrze ugnieśc a następnie włożyć do lodówki na ok 3-4 godziny. Ochłodzone ciasto można pokroić na kilka części i w momencie kiedy pracujemy z jedną, pozostałe trzymać w lodówce. Dobrze schłodzone ciasto łatwo wałkuje się i kroi za pomocą foremek. Ciasteczka wykładamy na papier do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 10-12 min przy temperaturze 200 stopni.






Życzę smacznego!

Признаюсь сразу: кулинарные блоги - это не моя стезя. В то время, как многие из Вас могут похвастаться новым рецептом, я как Кэрри Бредшоу из Секса в большом городе далека от таких вещей. Однако, есть несколько блюд, которые я готовлю с охотой и, более того, могу предложить своим гостям :)
Одно из последних фото на Истаграме вызвало бурный интерес, и по многочисленным просьбам, делюсь рецептом на Рождественские печенья с корицей и имбирем. Ниже Вы можете найти два разных и одинаково вкусных рецепта.

Рецепт номер раз.

Состав


Сливочное масло100 гМёд250 г
Сахар-песок125 гСахарная пудра100 г
Гвоздика (ок. 50 шт или 1 ч.л. тертой гвоздики)1 ч.л.Корица молотая1 ч.л.
Имбирь в порошке3 смЯйцо куриное1 шт.
Соль0.3 ч.л.Какао-порошок10 г
Мука пшеничная500 гРазрыхлитель теста10 г




Время приготовления около 5 часов (вместе с охлаждением теста).
На небольшом огне разогреваем мёд, масло и сахар до полного растворения последнего и снимаем с плиты. Гвоздику перемалываем и просеиваем через сито, если есть молотая корица, то достаточно одной чайной ложки. В нее добавляем имбирь (1 чайная ложка) и всё перемешиваем, добавляя корицу. 
В масляно-медовую смесь, приготовленную в самом начале, добавляем соль, какао и полученные пряности. Оставляем все до охлаждения, в теплую смесь добавляем яйцо. Муку отдельно перемешиваем с разрыхлителем и только после этого постепенно добавляем к остальной части смеси.  После тщательного вымешивания, делаем из теста плотный шарик, кладем в пластиковый пакет и на 3-4 часа в холодильник. Охлажденное тесто я предпочитаю порезать на несколько частей, и пока одна раскатывается, остальные продолжают лежать в холодильнике. Раскатанное тесто режем с помощью формочек и выкладываем на пергаментной бумаге. 
Противень с печеньем вставляем на 12-15 минут в духовку и выпекаем при 200°.







Рецепт номер два.


Состав


Мука150 гДля декорации
Молотые лесные орехи или миндаль молотый100 гминдаль
Масло100 ггрецкий орех
Ваниль молотая или ванильный сахар1 ч.л.  лещина
Сахар60 г

Яйцо1

Корица молотая2 ч.л.






Муку перемешиваем с молотыми орехами. Затем добавляем размягчённое масло (можно порезать предварительно ножом), ваниль, сахар-порок, яйцо и корицу. Все вместе осторожно смешиваем руками или при помощи ножа на доске. Готовое тесто должно отставать от рук и не приклеиваться. Как только получится добиться нужной консистенции, скатываем из теста шар и кладем в полиэтиленовый пакет и на час кладем в холодильник (в зависимости от температуры холодильника, этого времени может быть недостаточно. В таком случае тесто можно на 10-15 минут переложить в морозилку).
Охлажденное тесто легко раскатывается, наилучшая толщина для печенья - 4-5 мм. С помощью формочек вырезаем тесто и выкладываем на пергамент и ставим в духовку на 12-15 мин до получения золотистого цвета. Температура около 175°-200°.




Желаю всем Вам приятного аппетита!

No comments:

Post a Comment

Share
zBLOGowani.pl